Галерея

Первое воскресенье сентября. Молебен о сохранении Творения Божия. Текст молитв.

МОЛЕБЕН О СОХРАНЕНИИ ТВОРЕНИЯ БОЖИЯ

День особой молитвы о Божием творении появился в церковном календаре недавно. Особый день совершения и текст молебного пения утвержден решением Священного Синода от 13 июля 2015 года. В решении сказано, что в первое воскресенье сентября во всех храмах необходимо совершать чин молебного пения, а пастырям посвящать свою проповедь заботе о Божьем творении.

«Церковь видит корни экологических проблем в оскудении нравственной и культурной стороны жизни общества — человечество стало потреблять природные богатства в значительно большей степени, чем это необходимо для благополучного существования. Неумеренность, алчность, стяжательства, бескультурье являются прямыми источниками нынешней сложной экологической ситуации в мире» — говорится в документе, принятом Священным Синодом.

Бог создал для нас этот удивительный и прекрасный мир, который нас окружает. Красота и порядок устройства мира должна была напоминать нам о Боге. Адамово грехопадение привело в этот мир тление, результатом которого являются болезни и смерть. В наше время человечество в своем стремлении изменить мир изрядно изменило природные условия. Загрязнения, техногенные катастрофы, вырубки лесов приводят к необратимым изменениям на планете Земля. Но если человек страдает справедливо за свои грехи, то безгрешные твари Божии: животные, рыбы, растения — терпят страдания безвинно.

В этот день мы возносим ко Господу покаянные молитвы, да отвратит Он гнев Свой, праведно движимый на нас за умножающиеся на земле неправды и беззакония людские.

В молитве, которая произносится в конце молебна, есть такие слова: «посмотри с Небес, Боже, как сетует земля, как исчезают леса и трава, как звери и птицы небесные погибают, за нечестие людей, живущих на земле, и сего ради в покаянии припадаем и вопием, да не погуби мир Твой и нас со беззакониями нашими, но даруй обращение безумным сынам человеческим и спасение им и твари им покоренной».

Молитва из Чина молебного пения о сохранении творения Божия:

Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же Вседержи́телю, сотвори́вый не́бо и зе́млю со все́ю ле́потою их, просвети́вый день све́том со́лнечным и нощь уясни́вый заря́ми о́гненными, вся́кия тва́ри Тво́рче, созда́вый от земли́ челове́ка, отпа́вшаго же и преда́вшаго Тя, назда́вый па́ки Честно́ю Кро́вию Единоро́днаго Сы́на Твоего́!

При́зри с Небесе́, Бо́же, и виждь, я́ко се́тует земля́, и древеса́ и бы́лие изчеза́ют, зве́рие и ско́ти, и пти́цы небе́сныя погиба́ют за нече́стие живу́щих на ней. Сего́ ра́ди в покая́нии припа́даем и вопие́м Ти, да не погуби́ши мир Твой и нас со беззако́ньми на́шими, но да́руй обраще́ние безу́мным сыно́м челове́ческим и спасе́ние им и тва́ри им покоре́нной.

Благослове́н еси́, Го́споди, пото́пом омы́вый при Но́е грех челове́ческий! Да́руй нам пото́ки сле́зныя и омове́ние скверн на́ших, да обрати́мся от злых дел, хище́ний и непра́вд на́ших, во е́же храни́ти достоя́ние Твое́.

Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же Вседержи́телю, при Ло́те попали́вый ме́рзости Содо́мския и Гомо́ррския и очи́стивый Зе́млю Обетова́нную от скверн их! Да́руй исправле́ние извраще́нным и стро́потным ума́м и се́рдцем челове́ческим, да позна́ют путь Твой.

Благослове́н еси́, Го́споди Бо́же Вседержи́телю, Иже прише́ствием Возлю́бленнаго Сы́на Твоего́ обнови́вый и очи́стивый всю тварь! Да́руй, да уве́руют лю́дие всем се́рдцем и просла́вят Тя и Единоро́днаго Сы́на Твоего и Утешителя Духа Святаго, да человеки и стихиями и всею тва́рию сла́вится пречестно́е и великоле́пое Имя Святы́я Тро́ицы во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Ина молитва:

Го́споди, Бо́же Вседержи́телю, Соде́телю и Тво́рче вся́ческих, покрыва́яй вода́ми превы́спренняя Своя́, всю зе́млю древесы́ многови́дными и живо́тными разли́чными напо́лнивый, и животворя́яй ю́, да вся тварь благодари́т Тя, Изряднохудо́жника. Ты еси́ Иже и челове́ка сотвори́вый по о́бразу и подо́бию Твоему́, и в ми́ре сем поста́вивый, во е́же возде́лывати и храни́ти его́.

Не отврати́ лица́ Твоего́ и ны́не, Го́споди Человеколю́бче, зря мир Твой расхища́емь от беззако́ний и страсте́й на́ших. Яко се́тует земля́, древеса́ и бы́лие исчеза́ют, зве́рие и ско́ти, и пти́цы небе́сныя погиба́ют за нече́стие сыно́в челове́ческих.

Мо́лимся Ти, Всемилосе́рдый Бо́же, поми́луй ны, испо́лни сердца́ на́ша све́том Твоего́ богоразу́мия и приими́ покая́ние на́ше, да возде́лываем мир Твой во бла́го душа́м и телесе́м на́шим и во сла́ву Пресвята́го Имени Твоего́, Тебе́ бо подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
___

Чин молебного пения «О сохранении творения Божия»

По материалам православного интернет-портала «Азбука.ру»

 

 

(81)

Комментарии закрыты.